13. stu 2014.

Medenjaci bez meda

Medenjaci bez meda





Potrebno je :
  • 500 dl ( mera je čaša od 2dl ) šećera
  • 150 ml (1 1/2 čaša) vode
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike masti
  • brašna po potrebi ( oko 600-700 gr )
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta, malo muškatnog orasa, kardamom ili već pripremljen začin za medenjake)
  • 100 g šećera u prahu, sok limuna
Priprema:
  • 1 1/2 čaše šećera otopiti kao za karamel (na manjoj temperaturi topiti šećer, stalno mešati da ne ostanu grudvice)


  • kada se šećer otopio , dodati vodu , ostatak šećera, 2 kašike masti i nastaviti mešati; šećer se mora do kraja otopiti a zatim ostaviti da se ohladi

  • u ohlađenu smesu umešati žumanca, jaje i dodavati postepeno brašno sa sodom bikarbonom

     testo treba biti dovoljno čvrsto ali ne pretvrdo da bi se mogle kašikom formirati kuglice,koje treba ređati na papir za pečenje (ostavljati dovoljno razmaka , testo se širi prilikom pečenja)

  • peći u toploj rerni 10 minuta na 190°C

  •  2 belanca ulupati, postepeno dodavati 100 g šećera u prahu i nekoliko kapi soka od limuna

     premazati kekse i ostaviti da se osuše






  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...