28. velj 2013.

Projice



Sastojci:

200g svapskog sira, 3 jaja, 2 soljice mleka, 2 soljice mineralne vode, 3 soljice ulja, 3 soljice brasna, 4 soljice palente, 1 prasak za pecivo, so, feta, senemke-lan,susam,mak



Priprema:

Odvojiti zumanca i belanca. Zumanca umutiti sa mlekom, uljem, mineralnom vodom, brasnom, palentom, praskom za pecivo i sirom. Smesu ostaviti u frizider na 1h. (ja sam zurila i ostavila samo 30min i bile su odlicne)
Posle tog vremena ulupati belanca i lagano sastaviti sa masom. 
U kalupe za projice staviti papirnate kosarice i sipati masu do najvise 2/3 visine kalupa. 
U jedan deo sam dodala i izmrvljene fete i posula projice raznim semenkama.
Dobije se oko 30 projica.

DOMAĆI TORTELINI PUNJENI PILEĆOM JETRICOM I BELIM MESOM


POTREBNO JE :

ZA TORTELINE :

  • 3 jaja
  • 300 gr. brašna
  • 200  gr. pileće jetrice
  • 200 gr pilećeg belog mesa
  • 1 veća mrkva
  • polovina manjeg celera
  • crveni i beli luk
  • malo ribanog sira, parmezan
  • začini po izboru ili kombinacija mediteranskih začina i so
ZA SOS :

  • približno 1/2 l  kuvanog paradajza
  • 2 mrkve
  • koren celera i peršuna
  • glavica crvenog luka i nekoliko čena belog luka
  • malo mleka
  • so, biber, bosiljak, origano, malo šećera
  • 200 gr. sira mozzarella
NAČIN PRIPREME .
  • Umesiti testo od jaja i brašna. Rastanjiti na mašini za testo, rezati kocke (7x7 cm) ili krugove.U sredinu staviti nadev , preklopiti i saviti torteline u obliku prstena.
  • NADEV :
  • Sitno naseći pileću jetricu i belo meso. Mrkvu i celer očistiti i naseći na kockice.
  • Sitno narezati crveni luk i malo pržiti na  uljiu.  Dodati  meso , povrće , beli luk  i sve kuvati 15 min. uz dodavanje vode i začina. Na kraju pustiti da sva voda ispari i meso ostane što više suvo.Dodati nekoliko kašikica naribanog sira parmezana.
  • Ostaviti da se ohladi.
  • SOS :
  • Izrezati na sitno  luk,  povrće i sve staviti na malo ulja i kuvati. Posle 15min usitniti štapnim mikserom i dodati pasirani paradajz, začine  i još malo kuvati. U sos na kraju dodati malo mleka.
  • Nadevene torteline kuvati 15 min u slanoj i pouljenoj vodi. Ocediti i isprati hladnom vodom !
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem, staviti malo sosa, zatim torteline i ostatak sosa.
  • Sir mozzarellu narezati i rasporediti preko tortelina 
  • Sve zapeći u rerni  15 min  na 200 C stepeni  ( da se mozzarella otopi )
                                                        Prijatno !


27. velj 2013.

MAFINI S BANANOM


POTREBNO JE :

  • 3 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 100 gr. margarina
  • 1 dc jogurta
  • 4 kašike ulja
  • 15 kašika  brašna za kolače
  • 1 prašak za pecivo i malo sode b.
  • 100 gr čokolade
  • 2 banane, korica limuna i pomorandze, vanila
PRIPREMA :
  • Umutiti  margarin i šećer penasto; dodati žumanca, koricu limuna i pomorandze, vanilu ,  banane  i još malo mutiti
  • Prašak za pecivo i sodu sipati u jogurt da zapeni i  dodati u žumanca
  • Dodati ulje i čokoladu sitno nasečenu na kockice
  • Belanca posebno ulupati i spojiti sa žumancima
  • Brašno dodati na kraju,  pažljivo mešajući
  • Sipati pripremljenu smesu u kalupe
  • Peći  20 min na temperaturi 180 C stepeni
  • Po želji posipati prah šećerom
                                                                Prijatno !   Smiley




DOMAĆI KANNELLONI PUNJENI ŠPINATOM I SIROM


POTREBNO JE:

 KANNELLONI :
  • 2 jajeta
  • brašna koliko je potrebno da se zamesi testo
  • Zamesiti testo malo tvrđe i razvaljati srednje debljine
  • Testo izrezati  na kocke 10 x 10 cm i savijati valjke, spojeve malo jače pritisnuti
  • Može i jednostavniji način : ostaviti testo kao za  lazanje i posle kuvanja puniti nadevom i savijati valjke (slika )
NADEV .
  • 400 gr. špinata
  • 400 gr. svežeg kravljeg sira
  • kisela pavlaka
  • 1 tikvica
  • 150 gr. kuvane  šunke ili neke druge salame
  • beli luk
  • brašno, mleko
  • sol, biber, muškatni oraščić
  • 2 jajeta
PRIPREMA :
  • Testo  kuvati 10 min. u slanoj i pouljenoj  vodi. Ocediti i isprati hladnom vodom.
  • Nekoliko čena belog luka sitno narezati i kratko propeći, dodati obareni špinat( ili zamrznuti  ) i  još malo kuvati .
  • U ohlađeni špinat umešati sir,pavlaku  i šunku naseckanu na kockice.

  • BEŠAMEL UMAK SA TIKVICOM :
  • Tikvicu sitno naseći ili naribati
  • Na malo ulja ili putra naseći nekoliko čena belog luka, dodati tikvicu i kuvati  15 min. da omekša.
  • Umešati 2 kašike brašna , dodati mleka koliko je potrebno da se napravi umak. Dodati sol, biber, i oraščić
  • Vatrostalnu posudi namazati uljem , staviti polovinu bešamela sa tikvicom
  • Kannellone napuniti nadevom od špinata
  • Preko njih rasporediti drugu polovinu bešamela
  • Jaja umutiti s malo mleka i pavlakom pa preliti preko kannellona
  • Rernu zagrejati na 200 C stepeni, smanjiti na 180 C stepeni i peći kannellone 30 min
  • NAPOMENE :
  • Vreme pripreme 1 h
                                                         Prijatno !





26. velj 2013.

TORTA SA PUSLICAMA


0D KUPOVNIH KOKICA 3 kese gotovih puslica
4 krem šlaga od jagode
2 kisele pavlake
šećer u prahu (po ukusu)
250 g krem sira

PRIPREMA :

Umuti šlag sa kiselom pavlakom i šećerom u prahu, u to dodati krem sira.
Odgovarajući kalup za tortu obložiti folijom, pa ređati, red puslica, red fila, tako dok se ne utroši materijal.
Tortu staviti u frižider da se stegne.
Staviti tortu na tacnu i ukrasiti šlagom

Donja kora se može posebno ispeći ili poredati keks

Recept poslala :
Zdenka Mandic Maksimovic





25. velj 2013.

24. velj 2013.

KREMPITA NA MOJ NAČIN


POTREBNO JE :
  • ZA KORE . Kore sam pravila sama : ovo je dupla mera
  • 500 gr. brašna
  • 200 gr. svinjskog sala
  • 3 jajeta
  • pavlaka, ocat, voda
  • POSTUPAK :  200 gr. sala očistiti od kožice, oprati i sitno narezati. U salo dodati 200 gr. brašna i umestiti testo od sala. Posebno umesiti testo od jaja, 300 gr brašna, 2 kašike pavlake, 3 kašike octa,malo soli i mlake vode koliko je potrebno da testo ne bude previše  meko.Prvo rastanjiti oklagijom testo od jaja koliko je moguće više, na njega staviti testo od sala i također rastanjiti. Ovako rastanjeno testo umotati na oklagiju i po sredini razrezati. Prerezano  testo presaviti na polovini prema levo, zatim prema gore, ostaviti ga u najlon vrećicu i u frižider da odmara 20 min. Postupak ponavljati četiri puta i svaki put rastanjiti testo i savijati u drugom smeru i praviti oblik kocke. Kada je ovaj postupak gotov , testo podeliti na dva dela. Jedna polovina ostaje za neki drugi put a drugu polovinu podeliti na dva dela i razviti oklagijom  kore veličina tepsije, razviti što tanje.Testo peći na papiru za pečenje i obrnutoj tepsiji 15 min. na 180 C stepeni. Paziti da ostane svetlo. Pečenu koru malo poprskati vodom.Na slikama je prikazan način rada.
  • Naravno da je lakše raditi sa gotovim lisnatim testom ali možda neko poželi da  napravi i ovako sa domaćim salom.
  • FIL :
  • 10 jaja
  • 300 gr. šećera
  • 4 kašike gustina
  • 200 gr. oštrog brašna
  • 1 l mleka
  • 1 l vode
  • 5 kesica vanile i korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • POSTUPAK : Posebn umutiti žumanca, 250 gr. šećera, gustin, brašno, vanilu, limun.
  • Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati 5 kašika šećera.
  • Mleko pomešati s vodom i kuvati. U uzavrelo mleko dodati umućena žumanca i kuvati nekoliko minuta
  • Kada je fil kuvan umešati belanca i kuvati još nekoliko minuta.
  • Vrući fil sipati na koru, prekriti drugom korom i posipati šećerom u prahu
  • Staviti na hlađenje
Napomene : Vreme pripreme je malo duže od uobičajenog načina.

                                                                         Prijatno !






23. velj 2013.

LISNATI CVETOVI


POTREBNO JE :
  • 600 gr. brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 jogurt
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mleka
  • 2 jajeta
  • 200 gr salame po izboru
  • so, semenke susama, lana ili maka
  • 1 kašikica praška za pecivo
PRIPREMA :
  • Staviti kvasac, malo šećera i brašna u mlako mleko da nadođe. U brašno dodati nadošli kvasac, ostatak mleka, jogurt, ulje, 2 kašikice soli, jaje, kašikica praška za pecivo i zamesiti testo Ostaviti testo na toplome da udvostruči volumen.
  • Kada je testo gotovo,  razvući  ga oklagijom , što tanje. Vaditi krugove veličine kao salama. Na svaki krug staviti salamu i preklopiti drugim krugom. Oštrim nožem zarezati svaki krug na 8 delova ali tako da sredina ostane neizrezana , ona je spoj krakova. Zavrnuti jedan krak  levo i odmah do njega desno  i prstima pritisnuti da se priljubi taj spoj. Tako nastaviti s ostalim krakovima.
  • Premazati cvetove žumancem i posipati po želji.
  • Lisnate cvetove peći na temperaturi od 200 C stepeni 20 min.
NAPOMENE :
  •  Od izbora salame zavisi veličina cvetova. Bolje je koristiti salamu ili suhomesnati proizvod većeg promera. 
  • Ostatke testa koji ostanu ,premesiti , namazati margarinom i preklopiti. Praviti prazne ili punjene pogačice.(malo pavlake, salame, kiselih krastavaca, sira )
  • Kao i sva testa s jogurtom i ovo je je veoma meko i ukusno !
                                                               Prijatno !
       



OBLATNE S PETIT KEKSOM


POTREBNO JE :
  • 1 pakovanje oblatni
  • 300 gr. petit keksa
  • 250 gr. šećera
  • 250 gr. margarina
  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr. grožđica
  • 150 gr. seckanih orasa
  • 1 /2 l mleka
  • vanil šećer
PRIPREMA :
  • U hladno mleko dodati margarin, šećer, polovinu čokolade i kuvati na laganoj vatri do gustine kao za palačinke ( oko 30 min.)
  • Za to vreme rukom izmrviti petit keks , ( ne previše sitno ) i dodati seckane orase i oprane grožđice.
  • Kada se mleko dovoljno ukuvalo  dodati smesu s keksom ( bit će dosta gusto ) i odmah filovati oblatne. 
  • Koriste se tri oblatne, fil se stavlja na rupičastu stranu.
  • Gornju oblatnu preliti čokoladnom glazurom.
NAPOMENE :
                      Vreme pripreme  je 45 min
                      Sveže ostaju i nekoliko dana , lako se pripremaju .

                                                               Prijatno !


22. velj 2013.

MEDENA PITA


                                                                                                        
POTREBNO JE :
  • 300  gr. brašna
  • 120 gr šećera
  • 3 kašike.  meda
  • 5 kašika mleka
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 100 gr.svinjske masti
  • 1 žumanjak

TESTO S PEKMEZOM


POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa
  • 100 gr. grita
  • 100 gr. prezli
  • šećer, pekmez
NAČIN PRIPREME :

  • Skuvati testo u slanoj vodi i ocediti .
  • Na malo ulja blago upržiti griz i prezle, sipati par kapi vode i šećera po želji
  • Testo servirati s pekmezom
NAPOMENA :

  •   Vreme pripreme veoma kratko ; 30 min
  •   Preporučeni domaći pekmez od belih šljiva
                                                                  Prijatno !
                                                                 
                                                                 


MUSAKA OD KROMPIRA


POTREBNO JE : 

  • 1 kg. krompira
  • 200 gr. mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka, beli luk
  • 4 jaja
  • 2 dcl kisele pavlake, malo mleka za piru
  • malo ulja, margarina, začini po želji
NAČIN PRIPREME :

  • Krompir oguliti, narezati na polovine i skuvati.  Kuvan  krompir, ocediti i napraviti kao piru s margarinom, mlekom , malo pavlake,- malo gušće.
  • Meso izdinstati na luku i začiniti.
  • Vatrostalnu posudu  namazati margarinom, staviti polovinu krompir pirea, na krompir meso ,zatim opet krompir.
  • Umutiti 4 jajeta s malo mleka i pavlakom ; ovom smesom zaliti musaku
  • Peći u rerni na 180 C stepeni  30 min
  • Poslužiti toplo 
NAPOMENA :
  • Vreme pripreme : 1 h
                                                               Prijatno !



ŠARENO TESTO



POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa 
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • peršin, paškanat, keleraba
  • 2 krompira
  • glavica crvenog luka, malo belog luka
  • kuvani paradajz
  • listići topljenog sira
          malo pavlake, ulje, so, mediteranski začini

Bešamel umak (na putru upržiti 2 kašike brašna ,zaliti s 2 dcl mleka i skuvati. Začiniti biberom soli, muškatnim orašćićem)


NAČIN PRIPREME :


  • Skuvati testo u  slanoj vodi. Kada je kuvano procediti i isprati hladnom vodom.
  • Na malo ulja dinstati  luk  i sito naseckano ili naribano povrće. Kada je povrće mekano dodati kuvani paradajz i začiniti po želji.
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem i redati ; na dno malo bešamel umaka ,zatim red testa, red povrća, pa opet malo bešamela i prekriti listićima sira. To ponoviti još jednom ,a na kraju premazati pavlakom i poredati zadnji red listića sira.
  • Staviti 20 min. u rernu na 180 C stepeni.
NAPOMENE :  Umesto listića sira može se koristi neki drugi tvrdi sir
                          Posna varijanta ; bešamel umak  sa sojinim mlekom , posni sir
                          Vreme pripreme ovog jela je 1 h

   
                                                        Prijatno !








19. velj 2013.

Salata "Tigar"



Ovo je obicna mimoza salata oblikovana kao glava tigra. Prekrivena je kuvanom mrkvom, koju sam izrendala na sitno rende (mrkva ne sme biti prekuvana!); brkovi, njuskica i oci su od belanaca, sare od crnih maslina, zenice od krastavaca, a jezik od komadica sunke. Vi mozete koristit bilo koju salatu koja je malo cvrsca i moze se oblikovati.

Ruski medovik


Sastojci:

3 jaja
1 i po solja secera
pola solje mleka
50g margarina
1 kasicica (od 5ml) sode bikarbone
3,5 - 4 solje brasna (ja sam koristila T500)

1kg kisele pavlake 1-2 solje secera (kristal)


Priprema:

U suvu serpu staviti secer i lagano zagrevati da se sav secer rastopi. Dodati margarin i mleko, pa kuvati da se sve rastopi i masa ujednaci (3-4min).
Skinuti sa vatre, pa razbiti jaja u posebnoj posudi i malo umutiti sa mikserom ..za to vreme ce secer malo da se prohladi. Dodati jaja u secer i izmesati mikserom. Dodati 13 brasna i sodu bikarbonu, pa i to mutiti mikserom. Dodato ostatak brasna ali to umesajte varjacom, a onda rukama. Ja sam potrosila 3,5 solje brasna.... testo je malo mekse nego za redovnu medenu pitu, ali se da lepo razvijati oklagijom.
Podeliti testo na sest manjih kuglica i razviti, jednu po jednu, na pek papiru i peci na obrnutom plehu (ja sam pekla 3-4min na 2oo) ... ovo vrlo brzo ide, dok se jedna kora pece drugu razvijate itd... ne morate se truditi da sve kore budu idealno iste velicine, jer ce okrajci trebati za posipanje po kolacu.

Kada se sve kore ispeku isecite okrajke i smrvite ih u mrvice.
Kiselu pavlaku izmesajte sa secerom (ja sam uzela Dana pavlaku, ali sam mislila da je puno celo da stavim i utrosila samo 800g - sledeci puta cu staviti sve i 1,5 solju kristal secera), ali nemojte preterivati sa mesanjem jer ce se pavlaka razvodniti - znaci, samo kasikom promesajte par puta. Ovim filom filujte kore, zadnju koru prvo premazite filom pa onda pospite onim mrvicama od kora ....i gotovo! Uzivajte, kolac je predivan :) 


Ovaj recept sam nasla na jednom ruskom blogu i zapao mi je za oko .... ima prelep ukus karamela, a kisela pavlaka ga osvezava .... jedino sto sam ja pogresila, ako se to moze nazvati greska, je sto sam po inerciji dodala dve kasike meda - nekako mi ostalo da medeni kolac ide med :D ako se odlucite praviti ovaj kolac mozete dodati med, a mozete i izostaviti, jer ne verujem da su te dve kasike ista bitno promenile.

Solja je 200ml.

MUSAKA OD TIKVICA


Potrebno je :
                   3 tikvice (bundeve) srednje veličine
                   200 gr.mlevenog mesa
                   2 mrkve, polovina celera, 1 crveni luk, nekoliko čena belog luka
                   4 jajeta
                   2 dcl. kisele pavlake
                   4 dcl. mleka
                   200 gr. brašna, malo muškatnog orašćića
                   100 gr. margarina (putra)
                     biber i mešavina začina
Način pripreme :

                   Iseckati glavicu crnog luka na kockice i izdinstati je na ulju.Dodati mleveno mese, naseckanu mrkvu , celer, beli luk, začine po ukusu.
                   Oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove i  posoliti  tikvice.U posebnom sudu umutiti 2 jaja, šolju mleka, 150 gr. brašna, malo mrvica (prezli) tako da se dobije malo gušća glatka smesa. Svaki kolutić tikvice potopiti u ovu  smesu i prepeći na vrelom ulju u  tiganju, dok ne porumeni s obe strane.Ostaviti pečene kolutiće na salvetu da se upije višak masnoće.
                    Bešamel ; otopiti 100 gr. margarina , dodati 2 kašike brašna , zaliti mlekom i skuvati gušći umak. Bešamel posoliti, dodati malo bibera i muškatnog oraššića.
                    U podmazanu vatrostalnu posudu poredati kolutiće tikvica tako da pokriju dno.Preko njih sipati polovinu bešamel umaka, a zatim polovinu mesa sa povrćem. Ponovo poredati tikvice, bešamel i meso s povrćem. Zadnji red trebaju biti tikvice.
                    Umutiti 2 jaja, čašu kisele pavlake, malo mleka pa ovom smesom preliti musaku i peći 30 min.u rerni zagrejanoj na  200 C stepeni.
Smiley


                                                              Prijatno !





MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: MAFINI S MALINAMA

18. velj 2013.

MUSAKA OD KELJA


Potrebno je :
                   1 glavica kelja ( približno 1 kg.)
                   1  glavica crvenog luka i 3 čena belog luka
                   4 krompira (srednje veličine )
                   150 gr. pirinča
                   150 gr. mlevenog mesa
                   2 dcl kisele pavlake i 1 dcl mleka
                   3 jajeta
                    mešavina začina, biber, cyrry

Način pripreme :

                        Kelj iseckati na sitno, krompir oguliti , narezati na kockice i sve zajedno staviti da kuva u slanoj vodi. Pirinač oprati i skuvati. Meso propržiti na crvenom luku,  pri kraju dodati beli luk i začine po želji.
                        Skuvani kelj i krompir procediti i pomešati s oceđenim , opranim pirinčom, dodati još malo začina, bibera i cyrri
                        Vatrostalnu posudu malo pouljiti ,sipati polovinu mešavine kelja, zatim mleveno meso pa drugu polovinu kelja. Ovako pripremljenu musaku zaliti umućenim jajima, pavlakom, mlekom i listićima margarina.
                        Rernu zagrejati  na  200 C stepeni -peći musaku 20 min.

                                                             Prijatno !



17. velj 2013.

MAFINI SA MALINAMA


Potrebni sastojci :
                          3 jajeta
                          180 gr. šećera
                          120 gr. margarina
                          200 gr. brašna
                          1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanile
                          3 kašike kisele pavlake
                          3 kašike mleka
                          2 kašike ulja
                          malo  sode  bikarbone
                          naribana korica limuna i pomorandze
                          200 gr. malina i 1 kašika gustina
Način rada :
                         Posebno umutiti belanca. Žumanca , šećer i margarin penasto umutiti; dodati pavlaku, mleko
                          ulje, vanilu, koricu limuna i pomorandze. Kada je sve lepo izmešano spojiti ulupana belanca
                          dodati brašno , prašak za pecivo i malo sode bikarbone.
                        Maline (zamrznute) otopiti, dodati 2 kašike šećera , prokuvati , dodati gustin i još nekoliko
                          minuta kuvati. Ostaviti da se malo ohladi.
                        Pripremiti kalup za mafine,(silikonski se ne maže, a druge treba namazati i posipati brašnom)
                          sipati pripremljenu smesu i na kraju ohlađene maline i malo pritisnuti kašikom. Ostaviti ma-
                          lo malina za ukrašavanje.

                       Rernu zagrejati na 200 C stepeni, staviti mafine ; posle 10 min. smanjiti temperaturu na 180 C
                        stepeni i peći još 10 min. Pečene mafine ostaviti u kalupima 5 min. i izvaditi ih.
                      Iscediti sok od limuna i pomorandze, dodati malo šećera i vode pa sve prokuvati. Ovim to-
                        plim sirupom pažljivo zaliti tople mafine.

                      Ove voćne mafine ukrasiti ulupanim belancima ( 2 belanjka, 6 kašika šećera lupati u posudi
                        iznad pare) ili slatkom pavlakom i preostalim malinama.

                      Umesto malina mogu se koristiti višnje ili neko drugo voće ! Ova količina je dovoljna za 12
                        komada mafina.
                                                                   
                                                                       Prijatno !




                     
                       

12. velj 2013.

DANICIN KOKOS KOLAČ


Potrebno je:
                  Testo: 2 šolje (bela kafa, 2dcl)- šećera
                            2 šolje brašna
                            2 šolje mleka
                            1/2 ulja
                            2 kašike kakao
                            1 prašak za pecivo, 1 vanil šećer
                  Fil:      250 gr. margarina
                            12 kašika šećera
                            12 kašika mleka
                            6 štangli čokolade, vanil šećer
                            150 gr. kokosa

Način pripreme.
                           Izmešati sve sastojke za testo, namazati dzuveč tepsiju ,  posipati brašnom i sipati smesu.
                           Kolač se peče 15 min. na temperaturi od 200 C stepeni.
                           Sastojci za fil se otope na laganoj vatri i na kraju se umeša kokos.
                           Vrući kolač se prelije vrućim filom !

Ovaj ukusan kolač se veoma brzo priprema !
                                           
                                                             Prijatno !


SALENJACI



Potrebno je :
                  800 gr. brašna
                  400 gr. sala
                  2 jajeta
                  40 gr. svežeg kvasca
                    4 dcl mleka

                    2 kašikice šećera, 1 kašikica soli
                    korica limuna, 2 kesice vanil šećera
                    pekmez (crne šljive)
                    malo margarina (50 gr)
                    prah šećer za posipanje

Način pripreme:
                      Staviti kvasac s kašikicom šećera da se digne u toplom mleku
                      Odvojiti žumanca ; dodati margarin, vanilu, koricu limuna ,2 kašikice šećera i sve zaliti vrelim mlekom i promešati. Odvojiti 700 gr. brašna dodati 1 kašikicu soli, ostatak mleka sa žumancima i umesiti testo .Prekriti testo i ostaviti na toplo mesto da udvostruči volumen.(približno 1 h)
Za to vreme pripremiti salo ; dobro ga očistiti od kožice, oprati ,  zamesiti s 100 gr brašna i ostaviti u frižider.
                      Nadošlo testo razvući u olik kocke ( približno 40x40 cm) i na donju polovinu namazati delom sala, preklopiti i ostaviti desetak minuta. Ovaj postupak treba ponoviti još tri puta ali sada mazati salo na gornju polovinu, zatim levu i na kraju desnu polovinu. Svaki put rastanjiti testo i preklapati kao knjigu.
 Ovako pripremljeno testo rastanjiti oko 1cm debljine i oštrim , zagrejanim nožem (da se lepše lista) rezati kvadrate (8cm) .Salenjake nadevati pekmezom i umotavati u željeni oblik.
                     Rernu zagrejati na 200 C -poredati salenjake na papir za pečenje, namazati belancetom i staviti peći. Posle desetak minuta temperaturu smanjiti na 180 C i nastaviti peći 20 min.
                    Tople salenjake posipati prah šećerom zamirisanim vanilom.
           
                                                Prijatno !