31. kol 2013.

Svinjski file na lovački ; sa slaninom i gljivama


Potrebno je :
  • 600 gr svinjskog filea (lungić) ( ili goveđeg)
  • 200 g slanine
  • 500 g gljiva, (mešavina šampinjona, bukovača, vrganja........)
  • 1 glavica luka
  • nekoliko čena belog luka
  • malo maslaca i  ulja
  • 5 dl pavlake (vrhnja) za kuvanje
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • mešavina začina, biber, bosiljak
  • tekuća marinada s belim lukom za meso
  • Prilog :
  • pirinač , njoke (valjušci) od krompira................po izboru
Pripremanje :

  • izrezati meso na kolutove, marinirati  i ostaviti 1h da odstoji
  • slaninu tanko narezati , njome omotati meso i pričvrstiti čačkalicom
  • meso lagano ispeći na ulju s jedne i s druge strane (ali da ne bude do kraja gotovo )
  • izvaditi meso a na ulju ispržiti sitno seckani luk
  • kada luk požuti dodati malo rezane slanine, sitno seckani beli luk, rezane gljive i sve zajedno dinstati
  • dodati pasirani paradajz , malo vode, listić bosiljka, malo bibera , začine i pustiti da prokuva
  • vratiti meso u umak i sve zajedno dinstati još 15-20 min
  • na kraju izvaditi  meso u vatrostalnu posudu (izvaditi čačkalice) a u umak dodati malo maslaca i pavlaku
  • umakom preliti meso i poslužiti s  obarenim pirinčom -(obariti 250 g pirinča, procediti i isprati - glavicu luka sitno izrezati, propržiti na malo maslaca , dodati pirinač i začine)
  • Isto na ovaj način  mogu  se  pripremiti svinjske ili juneće   šnicle,   a  slaninu pričvrstiti s jedne i s druge strane .

                                                            Prijatno !



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...