25. kol 2013.

PITA SA SMOKVAMA



Potrebni sastojci :
  • Testo :
  • 150 gr margarina ili maslaca
  • 100 gr šećera
  • 1 jaje (žumanjak)
  • 300 gr brašna 
  • 1 prašak za pecivo (10 g)
  • 1 vanil šečer a po želji i naribana korica limuna
  • 3 pune kašike pavlake (vrhnja) za kuvanje
  • 2 kašike mleka
  • šećer u prahu
  • Fil:
  • 1 kg svežih smokava
  • 100 gr šećera
  • malo cimeta 
  • 2 kesice vanil šećera
  • nekoliko kapi soka od limuna
  • 2 kašike griza
  • 1 kašika gustina (škrobnog brašna)
Način pripreme:
  • svežim smokvana odstraniti zelenu koru , sitno narezati i odmah preliti  sokom od limuna
  • dodati šećer, cimet i kuvati na štednjaku 15 -20 min a zatim umešati gustin i griz
  • ostaviti fil da se hladi
  • umesiti glatko testo i podeliti na dva dela
  • razviti oklagijom u veličini kalupa (36 x 20)
  • kalup namazati margarinom, posipati brašnom
  • oklagijom preneti jedan deo testa i po njemu rasporediti fil a zatim prekriti drugim delom testa i malo viljuškom ,,nabockati,,
  • rernu zagrejati na 180 Ç stepeni- pitu peći 20-25 min da lepo porumeni
  • ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu zamirisanim vanilom
                                                             Prijatno !






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...