10. kol 2013.

Medenjaci


Medenjaci bez masnoće !!!!!

Potrebni sastojci :
  • 300 gr brašna
  • 3 pune kašike meda (može ; bagremov, cvetni, kesten)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 cela jaja
  • 150 gr šećera
  • začini za medenjake- 1 kašičica mlevenig cimeta, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, 1 vanil šećer, malo sitnog klinčića , korijandera i ribane korice limuna
  • Bela glazura:
  • 1 belanjak pomešati sa šećerom u prahu idodati  malo soka od limuna (približno 50 gr šećera u prahu )
Pripremanje :
  • u posudu staviti brašno, sodu bikarbonu, šećer, med sobne temperature, jaja i začine i polako rukom mesiti
  • malo se teže i duže mesi ali ne treba odustajati, na kraju dodati 2-3 kašike mleka
  • kada je testo dovoljno umešano, glatko;  potrebno ga je uviti u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 30 min a može i više, nekoliko sati
  • oklagijom između dva papira za pečenje rastanjiti testo 0,5-0,8 cm i modlom vaditi medenjake
  • ili od testa praviti male kuglice veličine orasa
  • medenjake poredati na papir za pečenje s malo razmaka i peći ih na 180 ¨C  stepeni 6-8 min da dobiju lepu boju (rerna s ventilatorom)
  • izvaditi iz rerne i odmah premazati umućenim belancetom, cele ili samo gornji deo
  • ostaviti da se prosuše 
  • Medenjaci se mogu odmah poslužiti a u zatvorenoj posudi dugo ostaju sveži !!!!!!!
                                                                  Prijatno !




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...