6. svi 2013.

TORTA BELA RADA


POTREBNO JE :
  • 14 jaja
  • 500 g šećera
  • 1/2 l mleka
  • 14 kašika mlevenih orasa
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 1 margarin ili putar -250 g
  • 500 ml slatke pavlake (vrhnja) za šlag
  • 2 kesice vanil šećera
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 veća pomorandža
  • 7 kašike brašna, 1 kašika škrobnog brašna
  • 2 kašike prezli (mrvica)
PRIPREMA :
  • rolati :
  • 7 belanjaka ulupati u čvrstu penu, dodati 7 kašika šećera i još malo mutiti 
  • u umućena belanca dodati polako mešajući : 7 kašika mlevenih orasa, naribanu koricu pomorandže, naribana 2 rebra čokolade, 1 kašiku brašna, 1 kašiku prezli i 1 kašikicu  praška za pecivo ( ovo je najbolje pripremiti u jednoj posudi posebno a zatim dodati u umućena belanca )
  • isipati smesu na papir za pečenje u lim veličine 38x40 cm (veličina lima je važna )  i peći bisvit 20 min na temperaturi 180 -200 C stepeni ( zavisi od pećnice)
  • ispečeni biskvit odvojiti od papira, okrenuti ga i u istom papiru uviti rolat
  • Potrebno je ispeći još jedan isti takav biskvit, da se dobiju dva rolata
  • Krema :
  • 10 žumanjaca izmešati sa 200 g šećera, dodati vanil šećer , 5 kašika brašna, 1 kašiku škrobnog brašna 
  • pola litre mleka staviti da provri a zatim dodati žumanca i nekoliko minuta kuvati da se zgusne, promešati da ne ostane grudvica
  • ostaviti kremu da se dobro ohladi 
  • margarin (putar ) penasto umutiti i umešati u ohlađenu kremu a zatim kremu podeliti na dva dela :
  • u jedan deo iscediti sok od pomorandže a u drugi deo staviti otopljenu čokoladu
  • Žutom kremom namazati rolate a čokoladnu kremu stavljati između redova rolata
  • Odviti  biskvite rolata, staviti jedan pored drugog ( na slici) , namazati žutom kremom i uviti jedan  veliki rolat . Ovaj rolat odmah staviti  nekoliko sati  u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne
  • kada se rolat dovoljno ohladio izrezati 21 komad
  • formirati latice- dobit će se tri reda po sedam latica ( pet latica a dve u sredini , to zavisi od rolata)- između redova se premazuje čokoladna krema 
  • slatku pavlaku umutiti i prekriti tortu






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...