15. svi 2013.

MINI GUŽVARE



POTREBNO JE :

  • 600 g brašna
  • 200 g svinjske masti
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 4-5 kašika kajmaka ili kiselog vrhnja
  • korica limuna ili narandže
  • malo mleka
  • Nadev : pun tanjur mlevenih orasa, šolja očišćenih višanja, kakao, grožđice, vanil šećer, cimet, griz, šećer
PRIPREMA :

  • U brašno dodati mast i rukom raditi testo da se dobro sjedini
  • kvasac samo razmutiti u 1/2 dcl toplog mleka i  dodati u brašno
  • zatim dodati žumanjak , koricu limuna ili narandže i kajmak
  • rukom zamesiti glatko testo, podeliti na tri jednaka dela i ostaviti 1 h pokriveno da odmara
  • U višnje dodati šećera  po želji i kuvati desetak minuta a zatim dodati kašiku griza i još minut kuvati
  • 2-3 kašike grožđica preliti sokom narandže, posle desetak minuta  dodati dve kašike kakaa  vanilu i kratko kuvati 
  • polovinu orasa odvojiti , sipati šećera i malo cimeta  a zatim  preliti s 4-5 kašika vrelog mleka 
  • Odstajalo testo razviti približno 35 x 25 cm i na svaki deo naneti nadev po čitavoj površini
  • preko nadeva od višanja i kakaa još posipati orasa i malo vanil šećera
  • umotati male gužvare i staviti u namazan i brašnom posipan lim ili na papir za pečenje
  • premazati belancetom i peći 30 min na 200 C  stepeni ( rernu predhodno  zagrejati )
  • pečene gužvare poprskati " umiti " s vrlo malo vode i prekriti
  • najbolje je da stoje pokrivene  sat vremena  pre rezanja
                                               Prijatno !


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...