15. ožu 2013.

SLANI ŠTAPIĆI


    Ovo je recept moje majke. Nekada se nije tako često mesilo s margarinom, koristila se svinjska mast .Danas  se ponovo upotreba svinjske masti vraća  " na velika vrata " Zanemarili smo je jer su nam govorili da je nezdrava ali danas brojni nutricionisti govore o njenim prednostima . Recepti naših baka postali su veoma cenjeni i popularni. Za sve Vas koji  još uvek koristite svinjsku mast, volite jednostavne i brze recepte; mislim da će Vam se ovi slani štapići svideti.

POTREBNO JE :

  • 500 g brašna (glatkog )
  • 2 kašike svinjske masti
  • 20 g svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • 2 kašike soli
  • 2 dcl kiselog mleka, pavlke, -bilo bi idealno koristiti domaći sveži  "kajmak"
  • malo mleka , samo za kvasac 
  • za posipanje krupna sol., susam, mak
  • Osnovna mera je : 1 kašika svinjske masti, 250 g brašna, 1 kašičica soli , ostali sastjci se dodaju po potrebi. Ovo testo ponekada mesim i kada pravim pizzu ! Može se već posle 15 min peći .
  • Testo se lepo zamesi da bude glatko, presavije se nekoliko puta , prekrije se i ostavi da odmara 30 min
  • razvaljati testo na 0,5 cm i oštrim nožem rezati štapiće ; svaki štapić s prstima pritisnuti po dužim stranama, da budu malo višlji
  • premazati žumancetom, ja dodam i malo belanceta
  • posipati krupnom soli, susamom, makom, ribanim sirom......
  • peći 15-20 min na temeraturi od 200 C stepeni
                                                                    Prijatno !




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...