16. ožu 2013.

KROFNE


    POTREBNO JE :

  • 1 kg brašna
  • 4 dcl mleka + 1 dcl za kvasac
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1, 5 dcl ulja
  • 5 jaja
  • 2 pune kašike šećera i malo soli
  • 2 pune kašike kajmaka
  • vanil šećer, korica limuna

   PRIPREMA :

  • u 1 dcl toplog mleka staviti kvasac da nadođe
  • odvojita žumanca od belanjaka
  • kada kvasac nadođe zamesiti testo s preostalim  toplim  mlekom, dodati ulje, umućena žumanca, šećer, koricu limuna i kajmak
  • belanca ulupati u čvrst sneg i na kraju dodati u testo i lepo umešati
  • pokrti testo i ostaviti na toplo mesto da raste 1 sat
  • još jednom premesiti i ostaviti 15 min da raste
  • radnu površinu posipati brašnom i izručiti  testo, razviti na 1-2 cm  debljine i  kalupom vaditi krofne
  • opet prekriti ove nepečene krofne  i ostaviti da rastu 15 min na toplom mestu
  • krofne se peku u puno ulja , ulje mora biti jako zagrejano ali ne i previše , 
  • prvo se u toplo ulje stavi strana što je gore, obavezno poklopiti, kada se okrene na drugu stranu, poklopac dignuti
  • krofne se brzo peku i zato ulje ne sme biti pregrejano
  • pečene krofne staviti na papir da se ocede
  • posipati prah šećerom
                                                                              Prijatno !



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...