12. velj 2013.

SALENJACI



Potrebno je :
                  800 gr. brašna
                  400 gr. sala
                  2 jajeta
                  40 gr. svežeg kvasca
                    4 dcl mleka

                    2 kašikice šećera, 1 kašikica soli
                    korica limuna, 2 kesice vanil šećera
                    pekmez (crne šljive)
                    malo margarina (50 gr)
                    prah šećer za posipanje

Način pripreme:
                      Staviti kvasac s kašikicom šećera da se digne u toplom mleku
                      Odvojiti žumanca ; dodati margarin, vanilu, koricu limuna ,2 kašikice šećera i sve zaliti vrelim mlekom i promešati. Odvojiti 700 gr. brašna dodati 1 kašikicu soli, ostatak mleka sa žumancima i umesiti testo .Prekriti testo i ostaviti na toplo mesto da udvostruči volumen.(približno 1 h)
Za to vreme pripremiti salo ; dobro ga očistiti od kožice, oprati ,  zamesiti s 100 gr brašna i ostaviti u frižider.
                      Nadošlo testo razvući u olik kocke ( približno 40x40 cm) i na donju polovinu namazati delom sala, preklopiti i ostaviti desetak minuta. Ovaj postupak treba ponoviti još tri puta ali sada mazati salo na gornju polovinu, zatim levu i na kraju desnu polovinu. Svaki put rastanjiti testo i preklapati kao knjigu.
 Ovako pripremljeno testo rastanjiti oko 1cm debljine i oštrim , zagrejanim nožem (da se lepše lista) rezati kvadrate (8cm) .Salenjake nadevati pekmezom i umotavati u željeni oblik.
                     Rernu zagrejati na 200 C -poredati salenjake na papir za pečenje, namazati belancetom i staviti peći. Posle desetak minuta temperaturu smanjiti na 180 C i nastaviti peći 20 min.
                    Tople salenjake posipati prah šećerom zamirisanim vanilom.
           
                                                Prijatno !











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...