19. velj 2013.

Ruski medovik


Sastojci:

3 jaja
1 i po solja secera
pola solje mleka
50g margarina
1 kasicica (od 5ml) sode bikarbone
3,5 - 4 solje brasna (ja sam koristila T500)

1kg kisele pavlake 1-2 solje secera (kristal)


Priprema:

U suvu serpu staviti secer i lagano zagrevati da se sav secer rastopi. Dodati margarin i mleko, pa kuvati da se sve rastopi i masa ujednaci (3-4min).
Skinuti sa vatre, pa razbiti jaja u posebnoj posudi i malo umutiti sa mikserom ..za to vreme ce secer malo da se prohladi. Dodati jaja u secer i izmesati mikserom. Dodati 13 brasna i sodu bikarbonu, pa i to mutiti mikserom. Dodato ostatak brasna ali to umesajte varjacom, a onda rukama. Ja sam potrosila 3,5 solje brasna.... testo je malo mekse nego za redovnu medenu pitu, ali se da lepo razvijati oklagijom.
Podeliti testo na sest manjih kuglica i razviti, jednu po jednu, na pek papiru i peci na obrnutom plehu (ja sam pekla 3-4min na 2oo) ... ovo vrlo brzo ide, dok se jedna kora pece drugu razvijate itd... ne morate se truditi da sve kore budu idealno iste velicine, jer ce okrajci trebati za posipanje po kolacu.

Kada se sve kore ispeku isecite okrajke i smrvite ih u mrvice.
Kiselu pavlaku izmesajte sa secerom (ja sam uzela Dana pavlaku, ali sam mislila da je puno celo da stavim i utrosila samo 800g - sledeci puta cu staviti sve i 1,5 solju kristal secera), ali nemojte preterivati sa mesanjem jer ce se pavlaka razvodniti - znaci, samo kasikom promesajte par puta. Ovim filom filujte kore, zadnju koru prvo premazite filom pa onda pospite onim mrvicama od kora ....i gotovo! Uzivajte, kolac je predivan :) 


Ovaj recept sam nasla na jednom ruskom blogu i zapao mi je za oko .... ima prelep ukus karamela, a kisela pavlaka ga osvezava .... jedino sto sam ja pogresila, ako se to moze nazvati greska, je sto sam po inerciji dodala dve kasike meda - nekako mi ostalo da medeni kolac ide med :D ako se odlucite praviti ovaj kolac mozete dodati med, a mozete i izostaviti, jer ne verujem da su te dve kasike ista bitno promenile.

Solja je 200ml.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !