19. velj 2013.

MUSAKA OD TIKVICA


Potrebno je :
                   3 tikvice (bundeve) srednje veličine
                   200 gr.mlevenog mesa
                   2 mrkve, polovina celera, 1 crveni luk, nekoliko čena belog luka
                   4 jajeta
                   2 dcl. kisele pavlake
                   4 dcl. mleka
                   200 gr. brašna, malo muškatnog orašćića
                   100 gr. margarina (putra)
                     biber i mešavina začina
Način pripreme :

                   Iseckati glavicu crnog luka na kockice i izdinstati je na ulju.Dodati mleveno mese, naseckanu mrkvu , celer, beli luk, začine po ukusu.
                   Oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove i  posoliti  tikvice.U posebnom sudu umutiti 2 jaja, šolju mleka, 150 gr. brašna, malo mrvica (prezli) tako da se dobije malo gušća glatka smesa. Svaki kolutić tikvice potopiti u ovu  smesu i prepeći na vrelom ulju u  tiganju, dok ne porumeni s obe strane.Ostaviti pečene kolutiće na salvetu da se upije višak masnoće.
                    Bešamel ; otopiti 100 gr. margarina , dodati 2 kašike brašna , zaliti mlekom i skuvati gušći umak. Bešamel posoliti, dodati malo bibera i muškatnog oraššića.
                    U podmazanu vatrostalnu posudu poredati kolutiće tikvica tako da pokriju dno.Preko njih sipati polovinu bešamel umaka, a zatim polovinu mesa sa povrćem. Ponovo poredati tikvice, bešamel i meso s povrćem. Zadnji red trebaju biti tikvice.
                    Umutiti 2 jaja, čašu kisele pavlake, malo mleka pa ovom smesom preliti musaku i peći 30 min.u rerni zagrejanoj na  200 C stepeni.
Smiley


                                                              Prijatno !





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...