5. velj 2013.

LISNATA POGAČA- PUPOLJAK




Potrebno je :
                   800 gr brašna za dizana testa
                     3 dcl mleka (po potrebi još )
                    40 gr svežeg kvasca
                      1 kašikica šećera
                      2 kašikice soli
                    1/5 dcl ulja
                    150 gr margarina
                         susam

Način rada : Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mleka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mleka i zamesiti testo. Dobro ga izraditi da se dobije glatko testo koje se ne lepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadodje.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podeliti na 5 jednakih delova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu.
Testo zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga iseći obruč oko 2-3 cm širine.
Preostali krug iseći na 16 jednakih deliva.
Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.

Redati u tepsiju, širom stranom uz ivicu.
Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
Obruč iseći na 4 jednaka dela, praviti ruzice i stavljati u sredinu posude.
Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...